KRIVICA U VESTIMA


9 novembra, 2022
GRAHOVAC TRAŽI UKIDANJE PRESUDE KOJOM JE OSUĐEN NA 35 GODINA ZBOG UBISTVA STARICE: ANGAŽOVAO NOVOG ADVOKATA
Jelica Tatarovski ubijena je u noći između 31. avgusta i 1. septembra 2019. godine u svom stanu kada joj je Grahovac zadao 26 uboda nožem i osam udaraca čekićem. Advokat Predrag Stefanović, branilac Vladana Grahovca (28) iz Raške podneo je vanredni pravni lek na pravnosnažnu presudu Apelacionog suda u Nišu kojom je on osuđen na 35 godina robije zbog teškog ubistva Nišlijke Jelice Tatarovski (82).
28 decembra, 2021
ZBOG ČEGA JE ZAPRAVO UKINUTA PRESUDA DRAGOLJUBU SIMONOVIĆU
Dnevni list „Politika“, u svojoj rubrici „Hronika“, dana 26.12.2021. godine, objavio je odličan tekst pod naslovom „Šta je rečeno a šta piše u presudi Dragoljubu Simonoviću“, u kojem sjajna novinarka Miroslava Derikonjić, koja zajedno sa svojom koleginicom Aleksandrom Petrović veoma dobro poznaje krivično-pravnu materiju, pokušava da objasni široj javnosti koji su razlozi ukidanja prvostepene presude Drugog osnovnog suda u Beogradu, kojom presudom je bivši predsednik Opštine Grocka Dragoljub Simonović nepravnosnažno oglašen krivim zbog podstrekavanja na izvršenje krivičnog dela koje se sastojalo u paljenju kuće novinara Milana Jovanovića, i kojom mu je izrečena kazna zatvora.
24 avgusta, 2021
„SLUČAJ“​ DRAGANA BJELOGRLIĆA
Ovaj tekst nema za cilj „osudu“ i pre samog početka krivičnog postupka, niti za cilj ima javnu osudu bilo čijeg ponašanja, te ni u kom slučaju ne krši pretpostavku nevinosti Dragana Bjelogrlića. Upravo suprotno! Ovaj tekst je donkihotovski pokušaj da se javnost željna površnih senzacija događaja koji se mogu svrstati u crnu hroniku, zainteresuje i za suštinu i sadržinu istih sa stanovišta krivičnog prava.
30 marta, 2021
SLUČAJ ŠTAJNFELD VS LEČIĆ U MEDIJIMA
Gotovo je nemoguće pobrojati sve naslove kojima su u proteklih par nedelja najavljivani tekstovi koji su za temu imali optužbe za silovanje koja je iznela glumica Danijela Štajnfeld, označivši kao navodnog silovatelja takođe glumca Branislava Lečića.
19 marta, 2021
PRODUŽEN PRITVOR I ZAKAZANO SUĐENJE VOZAČU „AUDIJA“
Prošle nedelje, dana 03.03.2021. godine, portal „Blic“ objavio je vest pod naslovom „Produžen pritvor bahatom vozaču „audija“ koji je usmrtio dva pešaka“, u kome se javnost obaveštava: „Vanpretresno veće Osnovnog suda u Nišu produžilo je za još 30 dana pritvor Nemanji Stamenkoviću (19) iz Beograda koji je optužen da je vozeći „audi“ 4. januara ove godine na Bulevaru Medijana u Nišu izazvao tešku saobraćajnu nesreću u kojoj su poginuli pešaci Andrej Prenkljušaj (12) i Dejan Ilić (48).
3 avgusta, 2020
OSUĐEN DARKO ŠARIĆ
„Dnevni list „Danas“ je dana 31.07.2020. godine, u dva teksta, jedan pod naslovom „Darko Šarić osuđen za pranje novca poreklom od trgovine narkoticima“, i drugi pod naslovom „Darku Šariću devet godina zatvora za pranje 20 miliona evra“, objavio vest da je: „Viši sud u Beogradu proglasio Darka Šarića krivim za pranje novca, odnosno da je sa svojom grupom oprao najmanje 20 miliona evra stečenih švercom kokaina…“, odnosno vest da je: „Nakon skoro deset godina od početka suđenja, Viši sud u Beogradu proglasio narko-bosa Darka Šarića krivim i osudio ga prvostepenom presudom na devet godina zatvora za pranje novca…“.
14 jula, 2020
PROTESTI I KRIVIČNO PRAVO!
Svedoci smo burnih političkih dešavanja – iz večeri u veče ponavljaju se javni protesti sa velikim brojem učesnika, pre svega u Beogradu, ali i u drugim većim gradovima Republike Srbije, u kojima je u više navrata eskaliralo nasilno ponašanje učesnika prema policiji, ali takođe i pripadnika policije prema učesnicima. Svedoci smo novinskih naslova kao što su: „Na sinoćnjem protestu povređeno 14 policajaca, uhapšena 71 osoba“ („Politika“, 11.07.2020.), „Rebić: Za dva dana na protestima POVREĐENO 118 POLICAJACA, proceusuirane 153 osobe“ („Blic“, 09.07.2020.), „25 PROCESUIRANIH DEMONSTRANATA Još se utvrđuju identiteti drugih vinovnika“ („Blic“, 09.07.2020.), „Matija Bećković: Policija zna zašto hapsi i prebija u Srbiji, a neće da kaže („Danas“, 13.07.2020.) itd.
1 juna, 2020
POKUŠAJ UBISTVA VOĐE KAVAČKOG KLANA U UKRAJINI
U toku protekle nedelje gotovo svi mediji u okviru crne hronike kao udarnu preneli su vest da je u utorak 26.05.2020. godine, u Kijevu, izvršen pokušaj ubistva navodnog vođe tzv. Kavačkog kriminalnog klana čija je pretežna „delatnost“ krijumčarenje opojne droge kokain, izvesnog Radoja Zvicera, starog 37 godina. Obzirom na „istoriju“ međusobnih obračuna pripadnika ovog klana sa pripadnicima suparničkog tzv. Škaljarskog klana, a naročito obzirom na brutalnost i intezitet dosadašnjih obračuna, te imajući u vidu da su obračuni preduzimani ne samo na teritoriji Republike Crne Gore, već često i na teritoriji Republike Srbije, ova vest je razumljivo izazvala veliko interesovanje javnosti.
26 maja, 2020
NEDOZVOLJEN PRENOS DEVIZA PREKO GRANICE
Dnevni list „Politika“ objavio je dana 22.05.2020. godine vest pod naslovom „Automobil pun novca – kod Turčina carina pronašla pola miliona evra“. „Politika“ izveštava: „Carinici su na graničnom prelazu Špiljani otkrili pokušaj krijumčarenja impresivne sume deviza, a kako je postupak prebrojavanja novca u toku pretpostavlja se da bi moglo da se radi o sumi većoj od pola miliona evra, saopšteno je iz Uprave carina.“. Iz teksta proizilazi da je turski državljanin učinio carinski prekršaj, obzirom da prilikom ulaska na teritoriju Republike Srbije nije prijavio sporne devize.