GRAHOVAC TRAŽI UKIDANJE PRESUDE KOJOM JE OSUĐEN NA 35 GODINA ZBOG UBISTVA STARICE: ANGAŽOVAO NOVOG ADVOKATA

Jelica Tatarovski ubijena je u noći između 31. avgusta i 1. septembra 2019. godine u svom stanu kada joj je Grahovac zadao 26 uboda nožem i osam udaraca čekićem.

Advokat Predrag Stefanović, branilac Vladana Grahovca (28) iz Raške podneo je vanredni pravni lek na pravnosnažnu presudu Apelacionog suda u Nišu kojom je on osuđen na 35 godina robije zbog teškog ubistva Nišlijke Jelice Tatarovski (82).

Apelacioni sud je 20. septembra uvažio žalbu Višeg javnog tužioca izjavljenu na prvostepenu presudu Višeg suda u Nišu donetu 25. marta kojom je Grahovcu zbog svirepog zločina izrečen zatvor od 30 godina, i povećao mu kaznu za još pet godina. S obzirom na to da je ova sudska odluka pravnosnažna, Stefanović je Vrhovnom kasacionom sudu podneo zahtev za zaštitu zakonitosti, vanredni pravni lek koji ne odlaže izvršenje kazne ali može da dovede do izmene osuđujuće presude.

Porodica Vladana Grahovca otkazala je punomoćje advokatu po službenoj dužnosti koji ga je zastupao sve do donošenja pravnosnažne presude i radi podnošenja vanrednog pravnog leka angažovala Stefanovića.

Zahtev za zaštitu zakonitosti protiv pravnosnažne presude podneo sam jer je u petočlanom veću Apelacionog suda, koje je ovu odluku donelo, učestvovalo troje sudija koje je u nekoliko navrata odlučivalo po žalbama na rešenje prvostepenog suda o produženju pritvora Vladanu Grahovcu. Prlikom donošenja odluke o pritvoru, oni su se upuštali u ocenu dokaza u smislu postojanja opravdane sumnje da je Grahovac izvršio delo za koje se tereti. Prema praksi Evropskog suda za ljudska prava i Vrhovnog kasacionog suda, to dovodi u pitanje njihovu objektivnost i nepristrasnost te su trebali da budu izuzeti iz veća koje je odlučivalo po žalbi protiv prvostepene presude – objasnio je Stefanović.

Naglasio je da to nije jedini razlog zbog kojeg smatra da je na štetu njegovog klijenta prekršen zakon.

Smatramo da je novac pronađen kod Vladana a koji je bio osnovni dokaz da je krivično delo izvršeno iz koristoljublja, izuzet nezakonitom radnjom . Naime, policijski službenici koji su taj novac uzeli, ušli su u njegov stan bez naredbe za pretres koju daje sud. Samim tim i taj dokaz je nezakonit i na njemu nije mogla da se zasnuje sudska odluka, što je posebno značajno jer je koristoljublje okolnost koja je uzeta u obzir prilikom kvalifikacije dela te je uticala na visinu kazne – rekao je Stefanović.

U zahtevu za zaštitu zakonitosti, Stefanović je naveo da je učinjen propust i prilikom utvrđivanja činjeničnog stanja, jer nije saslušan lekar koji je Grahovcu neposredno nakon zločina pružio zdravstvenu pomoć zbog posekotine koju je zadobio dok je ubadao staricu. Prema njegovom mišljenju, taj lekar bi mogao da se kompetentno izjasni o njegovom psihofizičkom stanju, naročito o razlozima zbog kojih je Grahovcu predložio hospitalizaciju na Klinici za toksikologiju, što bi bilo od značaja za ocenu njegove uračunljivosti.

Jelica Tatarovski ubijena je u noći između 31. avgusta i 1. septembra 2019. godine u svom stanu kada joj je Grahovac zadao 26 uboda nožem i osam udaraca čekićem, pa je ispoljena bezosećajnost i svirepost prilikom tog čina bila razlog što mu je kazna povećana. Tužilaštvo je tvrdilo da je motiv ubistva koristoljublje jer je u Grahovčevom stanu u Beogradu, prilikom hapšenja pronađeno 760 evra koji su po navodima javne tužbe, ukradeni od žrtve.

Grahovac nije negirao da je kobnog dana došao iz Beograda u Niš, te da je staricu izmasakrirao ali je tvrdio da je nije pokrao. Tvrdio je da je novac koji je kod njega pronađen zaradio prodajom ikona jer se bavio ikonopisom te prostitucijom. Isticao je da se kaje zbog svirepog ubistva nemoćne žene, branio se da je bio pod dejstvom opijata i alkohola te ukazivao da pati od poremećaja izazvanih zlostavljanjem od detinjstva koje je trpeo zbog homoseksualne orijentacije.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *